tisdag 3 mars 2015

det blev en soppa


Tredje mars, bakslag i vädret, snö! Jag "plaskade" ner till arbetsförmedlingens jobbmässa i snöslasket. Köade, pratade, lämnade CV.

En stund med tidningen på Biblioteket... är så uttråkad. 

Gick och tittade i affärer, kom till ica och hittade jordärtskockor. Kul har bara sett dessa växa och aldrig använt dem i matlagning. Så i dag blev det en soppa.

Jordärtskockan är en släkting till Solrosen och är en flerårig ört som blir 1,5 - 2 meter hög med kraftig skälk. Blommorna blir gula. Rötterna används till mos, ugnsteks eller blir till soppa. De går att äta råa.

Soppa
400g jordärtskockor
2 scharlottenlökar
1 klyfta vitlök
olja
1 dl vitt torrt vin
5 dl kycklingbuljong
3 dl grädde
salt
peppar
(persilja, gräslök till serveringen)

Skala och skär skockorna i bitar. Skala löken och hacka fint. 
Fräs i olja utan att det tar färg. Häll på buljong och vin. 
Låt koka i ca:15 minuter tills skockorna är mjuka. 
Mixa. Tillsätt grädde, salt peppar och koka upp.

Jag stekte räkor i chili till soppan. 
Knaperstekt baccon, pilgrimsmusslor, kantareller eller varm toast är andra tillbehör som passar bra... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar