Tredje mars, bakslag i vädret, snö! Jag "plaskade" ner till arbetsförmedlingens jobbmässa i snöslasket. Köade, pratade, lämnade CV.
En stund med tidningen på Biblioteket... är så uttråkad.
Gick och tittade i affärer, kom till ica och hittade jordärtskockor. Kul har bara sett dessa växa och aldrig använt dem i matlagning. Så i dag blev det en soppa.
Jordärtskockan är en släkting till Solrosen och är en flerårig ört som blir 1,5 - 2 meter hög med kraftig skälk. Blommorna blir gula. Rötterna används till mos, ugnsteks eller blir till soppa. De går att äta råa.
Soppa
400g jordärtskockor
2 scharlottenlökar
1 klyfta vitlök
olja
1 dl vitt torrt vin
5 dl kycklingbuljong
3 dl grädde
salt
peppar
(persilja, gräslök till serveringen)
Skala och skär skockorna i bitar. Skala löken och hacka fint.
Fräs i olja utan att det tar färg. Häll på buljong och vin.
Låt koka i ca:15 minuter tills skockorna är mjuka.
Mixa. Tillsätt grädde, salt peppar och koka upp.
Jag stekte räkor i chili till soppan.
Knaperstekt baccon, pilgrimsmusslor, kantareller eller varm toast är andra tillbehör som passar bra...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar