måndag 18 juni 2012

... den rätta dagen att fira midsommar!


Freja är naturen, Frej är himlen…
Frej ger sol och regn till Freja som då blomstrar. 
De lever tillsammans med varandra i ”kärlek”.

Sommarsolståndet, Livets födelsedag infaller i år den 20 juni klockan 23:09. 
Det är den tidpunkten då solen står högst på himlen. Jordaxlen lutar in mot solen vilket ger längsta dagen och kortaste natten.  
En natt fylld av folktro, magi och kraft… 
Tänk dig en äng med dansande älvor, daggen, dimman… naturens grönska, trädens hemliga magi.

En gammal högtidsdag till solens ära! som hänger ihop med årstidernas växlingar, gudar, makter, seder, historia och naturkrafter. Höstdagjämning,Vintersolståndet, Vårdagjämning och så nu i veckan som kommer Sommarsolståndet. Kyrkan försökte få det att bli ett firande till Johannes döparen … men lyckades sämre än vad de lyckades med Julen – Vintersolståndet.

Midsommar…
Ut och plocka sju sorters blommor… eller är det nio?.. på olika ängar… klättra över  gärdesgårdar… hummm gärdesgårdar, kanske duger det med staket, taggtråd eller stenmurar också? och dröm om din framtida ”kärlek”.

Men i dagens samhälle är det nog lättare för barnen att plocka en odlad blomma från sju trädgårdar… Men akta sig för Pioner, enligt folktro menade man att de fanns kräfta – cancer i blomman och att det var viktigt att inte lukta på den.

Och så midsommarkransen… Mitt äldsta barnbarn fick en krans när hon var liten av mig… men eftersom jag bodde inne i stan då så gick vi till blomaffären… Jag kände att ju närmare vi kom affären ju långsammare gick hon, så jag frågade vill du inte att vi sätter blommor i ditt hår? Svaret blev, men det gör väl ont och går det att ta bort dem sedan… lilla hjärtat hade fått för sig att vi skulle plantera blommor i huvudet på henne… Några år senare fick hon en riktig vildblomsterkrans.




Jobbar eftermiddag när Sommarsolståndet och Midsommar inträffar i år… Hoppas på att stanna vid en sjö på vägen hem vid Sommarsolståndet och tar emot solens strålar i naturens grönska. På Midsommarafton blir det sill, potatis från egen odling, gräslök, gräddfil en klick smör och så jordgubbar, före jobbet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar