Nässlor, ytterligare en nyttig vårväxt. Tillhör familjen Urticaceae. Denna "brännande" växt innehåller, C-vitamin, betakaroten, kalcium, järn och magnesium. De går att plocka tills plantan går i blom... så ut, passa på att plocka "vild spenat".
Förutom till matlagning använder jag nässlorna till att gödsla med. Jag plockar nässlor lägger dem i vatten i en hink sätter på locket och låter den stå en vecka... sedan vattnar jag grönsakerna med nässelvattnet, slänger bort nässlorna och plockar nya.
I matlagningen blir det Nässelsoppa med ett ägg, eller smörstekta nässlor med en skiva lax till. Torkade nässlor är som vitaminpulver, bara att strö över smöret på smörgåsen.
I dag blev det en Nässelsoppa.
2 liter nässlor
1 liter vatten
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 msk smör
2 msk mjöl
1 dl crémefraiche
salt
peppar
och till det ägghalvor
Förväll nässlorna ca: 15 minuter, sila, men slå inte bort vattnet. Det ska användas till soppan.
Krama ur nässlorna.
Hacka löken och fräs den i smöret.
Tillsätt mjölet.
Häll i nässelvattnet från förvällningen.
(ta lite i taget så inga klumpar bildas)
Hacka nässlorna, och rör ner.
Tillsätt crémefraiche.
Salta och peppra
Servera med kokt ägg.
Det räcker till två personer...
eller till mig i två dagar...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar